Rajdy rowerowe…

Zbliża się kolejny rowerowy rajd organizowany przez fundację AntyRak. W związku z tym pomyśleliśmy, że warto byłoby przybliżyć historię kolarstwa oraz rajdów rowerowych i pokazać wam, jak to wszystko się zaczęło. Zatem przenieśmy się w czasie do XIX wieku…

…właśnie wtedy, w 1839 roku, Kirkaptric Macmillan skonstruował pierwszy pojazd, poruszający się za pomocą pedałów. Początkowo stworzył on pojazd trójkołowy, następnie zaś jednoślad. Od tego momentu można mówić o początku rowerowej historii świata. Warto wspomnieć o tym, że na ziemiach polskich rower nie pojawił się tak wcześnie. W 1890 w Warszawie powstała pierwsza firma, zajmująca się sprowadzaniem rowerów z zagranicy do Polski. Już rok później Władysław Sierpiński założył pierwszą fabrykę rowerów, mieszczącą się w Łodzi. Od tamtego czasu także Polacy mieli możliwość podróżowania nie tylko pieszo czy w dorożce, ale także na rowerze. W kraju nad Wisłą ani I, ani II wojna światowa nie była w stanie zabić miłości do tych jednośladów. Według badań CBOS obecnie aż 70% naszych rodaków jeździ na rowerze!

Nie uprzedzajmy jednak faktów i wróćmy do wieku XIX. W jego końcówce, a dokładniej w 1896 roku odbyły się w Atenach pierwsze nowożytne Igrzyska Olimpijskie, popularnie zwane olimpiadą, dla organizacji których szczególnie przysłużyli się Francuz Pierre de Coubertin oraz Grek Dimitrios Wikielas (warto wspomnieć o tym, że były to igrzyska letnie, pierwsze igrzyska zimowe zorganizowana dopiero w 1927 roku) – wtedy okazało się, że kolarstwo jest tak interesującym sportem, że znalazło się ono wśród dziesięciu pierwszych dyscyplin olimpijskich.

Rajdy w formie sportu pojawiły się w XX wieku. Początkowo były to rajdy piesze, konne i samochodowe. W tych formach zyskały sporą popularność. Nie dziwi zatem, że wcale nie tak dawno temu zaczęto także organizować rajdy rowerowe. Pomysł ten stał się tak popularny, że dziś naszym pierwszym skojarzeniem ze słowem „rajd” jest „rower”.

Rajdy rowerowe mają na celu przede wszystkim dbanie o zdrowie uczestników. Wysiłek fizyczny, związany z jazdą rowerem, ma pozytywny wpływ na ludzki organizm, przede wszystkim zaś na układ krążenia, w tym serce – nie dziwi zatem, że z okazji Światowego Dnia Serca często są organizowane właśnie rajdy rowerowe. Branie udziału w tego typu wydarzeniach sprzyja także rozwojowi fizycznemu oraz sprawności ruchowej organizmu. Z tej też przyczyny w rajdach powinni szczególnie uczestniczyć ludzie młodzi, którzy wiele czasu spędzają przed ekranem komputera. Dla takich osób jazda na rowerze może nieść za sobą szczególnie pozytywne skutki zdrowotne. Udział w rajdach może też być dobrym treningiem, zwłaszcza, jeśli chcemy związać z rowerami naszą przyszłość. Należy także zaznaczyć, że rajdy są dobrą ofertą dla osób niezwiązanych profesjonalnie z kolarstwem. Trasy takich wydarzeń często przygotowywane są w ten sposób, by nawet osoby nie mające często styczności z rowerem były w stanie sobie z nimi poradzić. Nie mają to bowiem być zawody, a wydarzenie promujące zdrowy tryb życia.

Warto byłoby jeszcze przyjrzeć się temu, jakie w ogóle istnieją rodzaje rajdów? W zasadzie można wymienić następujące ich typy:

• rajdy szosowe: jest to najstarsza, a zarazem najbardziej popularna forma uprawiania kolarstwa, tego typu rajdy organizowane są na drogach publicznych, ścieżkach itp.
  • rajdy górskie: do brania w nich udziału uprawiania niezbędne są rowery, których konstrukcja umożliwia poruszanie się po trudnym i pełnym przeszkód terenie górskich szlaków;
  • rajdy przełajowe: w ich ramach zawodnicy poruszają się po trasach o trudnym terenie, z licznymi przeszkodami, często zmuszeni są też do przenoszenia przez nie roweru;

Obecnie istnieje wiele różnych zawodów, organizowanych przez różne instytucje, w których mogą sprawdzić się rowerzyści. Szczególnie popularne są rajdy szosowe, co nie dziwi, gdyż przez swoją prostotę są przystępna nawet dla osób, które z kolarstwem nie mają na co dzień do czynienia.

Oczywiście, nie trzeba być profesjonalnym kolażem, by brać udział w rajdach rowerowych! Nasza fundacja 28 sierpnia 2021 roku organizuje rajd „Rowerem przez gminę, czyli AntyRakowa wyprawa dla zdrowia”. Głównym celem przyświecającym temu wydarzeniu jest troska o zdrowie – które w ostatnim czasie szczególnie było narażone na szwank przez długotrwałe przebywanie w domu. Biorąc udział w tym wydarzeniu będzie jednak można nie tylko zadbać o siebie, ale także zobaczyć piękno gminy Białe Błota, na której terenie będzie się rajd odbywał!

Więcej o tym wydarzeniu można przeczytać tutaj: https://sport-antyrak.pl/#/.

Źródła:

– TR, CBOS: 70 proc. Polaków jeździ na rowerach.

– I. Rakowski-Kłos, 125 lat temu w Łodzi powstała pierwsza w Polsce fabryka rowerów.

50 lat na olimpijskim szlaku (praca zbiorowa).

– M. Smolińska, Poradnik organizatora rajdu rowerowego